Uvertură în doi

Există deja o modă înrădăcinată în mass-media televizată: tandemul jurnalistic. Avem aşadar, tandemul Cristoiu-Turcescu pe B1TV, Pleşu-Liiceanu pe TVR, Dinescu-Tănase pe Realitatea şi Patapievici-Invitatul emisiunii pe TVR Cultural mi se pare. Fiecare cu postul său de televiziune! Două cupluri sunt reprezentante ale culturii contemporane, celelalte două cupluri sunt reprezentate ale opiniei publice, tot contemporane. Datorită status-ului lor de „vedete consacrate” ale culturii şi jurnalismului şi-au asumat un rol important, de hermeneuţi ai realităţii şi de deschizători de noi orizonturi mentale pentru cei ce-i ascultă.

Tandemul Cristoiu-Turcescu se menţine în limitele decenţei şi ale bunului simţ, chiar dacă au alunecat pe panta show-ului, în schimb celelalte cupluri s-au pervertit într-un dezmăţ de cuvinte ilogice şi inutile. Paroxismul este dat de cuplul Pleşu-Liiceanu, iar Patapievici-invitatul emisiunii constituie fundalul acestui paroxism agonistic. Rezultatul? Deformarea, decăderea şi manipularea culturală a celor de bună credinţă şi „naivi” pe de o parte şi exaltarea cu iluzii a imaginarului colectiv a adepţilor lor.

Superlativul ridicolului este întruchipat de tandemul Tănase-Dinescu, în special de cel din urmă, care chiar şi în manifestări solo se depăşeşte pe sine însuşi. Rezultatul este acelaşi, deformare şi manipulare a opiniei publice a românului de rând.

Asistăm astfel la o Românie divizată între „cultura prin televizor” a oamenilor de cultură vânduţi politicului şi cultura subterană a adevăraţilor oameni de cultură care acţionează neştiuţi ca o sămânţă ce încolţeşte în pământ, între „formatorii de opiniei” vânduţi şi adevăraţii jurnalişti care scriu în favoarea intereselor românilor şi care din păcate sunt etichetaţi drept agitatori, anacronici etc. O astfel de Românie intoxicată de anti-români nu poate rezista mult!

România suntem noi ;i este timpul „recuceririi”!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *